Page 66 - HSYK_STRATEJİ BAŞKANLIĞI
P. 66

A. MİSYON
Kamu İdareleri İçin Stratejik Planlama Kılavuzu’nda; Misyon, bir kuruluşun varlık sebebidir; kuruluşun ne yaptığını, nasıl yaptığını ve kimin için yaptığını açıkça ifade eder. Misyon bildirimi, stratejik plan dokümanının diğer kısımlarına da temel oluşturmaktadır. Misyon bildirimi, kuruluşun sunduğu tüm hizmet ve faaliyetleri kapsayan bir şemsiye kavramdır.9 olarak ifade edilmiştir. Misyon, kısaca öz görev olarak da tanımlanabilir.
Kurulun var oluş nedeninin ne olduğu, hangi alanda kimlere hizmet sunduğu, hangi ihtiyaçları karşıladığı sorularına cevap arama sürecinde, özellikle çalıştaylarda, anketlerde, paydaşların görüş ve önerileri dikkate alınarak Kurulun misyonu belirlenmiştir.
Anayasa’nın yargı bölümünde öncelikle mahkemelerin bağımsızlığının düzenlenmesi, bu ilkeye atfedilen değeri ortaya koymaktadır. Anayasa’nın 138’inci maddesinde objektif bağımsızlık (Mahkemelerin bağımsızlığı) düzenlenmektedir. 139’uncu maddesinde, hâkim ve savcıların kişisel bağımsızlığına (Hâkimlik ve savcılık teminatı) vurgu yapılmıştır. 2802 sayılı Kanun’un 44’üncü maddesinde de hâkimlik ve savcılık teminatı düzenlenmiştir. Anayasa’nın 159’uncu maddesinde ise, Kurulun mahkemelerin bağımsızlığı ve hâkimlik teminatı esaslarına göre kurulacağı ve görev yapacağı belirtilmiştir. Bu madde ile mahkemelerin bağımsızlığının kurumsallaşması amaçlanmıştır.
Hâkimlik ve savcılık mesleği, doğası gereği tarafsızlık ilkesini içerdiğinden Anayasa’da tarafsızlık ilkesi ayrıca düzenlenmemiş olup Anayasa’nın 159’uncu maddesi, mahkemelerin bağımsızlığı, hâkimlik ve savcılık teminatı kapsamında bu ilkeyi korumak için düzenlenmiştir. Anayasa’nın 138 ve 139’uncu maddeleri, kürsüde görev yapan hâkim ve savcılara yönelik yargılama faaliyetleri için düzenlenmiştir. Kurulda görev yapan özellikle hâkim statüsünde olmayan üyelerin de Anayasa’nın 159’uncu maddesinde hâkimlik teminatı esaslarına göre görev yapacakları açıkça belirtilmiştir.
Anayasa’nın 159’uncu maddesine göre Kurul, adli ve idari yargı hâkim ve savcılarını mesleğe kabul etme, atama ve nakletme, geçici yetki verme, yükselme ve birinci sınıfa ayırma, kadro dağıtma, meslekte kalmaları uygun görülmeyenler hakkında karar verme, disiplin cezası verme, görevden uzaklaştırma işlemlerini yapar; Adalet Bakanlığının, bir mahkemenin kaldırılması veya yargı çevresinin değiştirilmesi konusundaki tekliflerini karara bağlar; ayrıca Anayasa ve kanunlarla verilen diğer görevleri yerine getirir. Kurulun, paydaş kurumlara yönelik işlemleri, bir kısım Yüksek Mahkemelere üye seçimidir.
Kurulun misyonu; hukukun üstünlüğü, mahkemelerin bağımsızlığı, tarafsızlığı ile hâkimlik ve savcılık teminatı esaslarına göre yargı mensuplarıyla ilgili işlemleri yerine getirerek yargı hizmetlerinin adil, güvenilir ve etkin bir şekilde yürütülebilmesine imkân sağlamaktır. Kurul, bu misyonuyla bireylerin savunma haklarını etkin bir şekilde kullanarak masumiyet karinesi ihlal edilmeden yargılanmalarının da güvencesidir.
Yasal mevzuat ve yapılan açıklamalar dikkate alınarak Kurulun misyonu şu şekilde belirlenmiştir.
9 Kamu İdareleri İçin Stratejik Planlama Kılavuzu, sayfa 27, DPT Yayınları, Haziran 2006
64


































































































   64   65   66   67   68