Page 27 - HSYK_STRATEJİ BAŞKANLIĞI
P. 27
3. DURUM ANALİZİ
Durum analizi, Kamu İdareleri İçin Stratejik Planlama Kılavuzu’nda; Stratejik planlama sürecinin ilk adımı olan durum analizi, kuruluşun “Neredeyiz?” sorusuna cevap verir. Kuruluşun geleceğe yönelik amaç, hedef ve stratejiler geliştirebilmesi için öncelikle, mevcut durumda hangi kaynaklara sahip olduğunu ya da hangi yönlerinin eksik olduğunu, kuruluşun kontrolü dışındaki olumlu ya da olumsuz gelişmeleri değerlendirmesi gerekir. Dolayısıyla bu analiz, kuruluşun kendisini ve çevresini daha iyi tanımasına yardımcı olarak stratejik planın sonraki aşamalarından daha sağlıklı sonuçlar elde edilmesini sağlayacaktır.
Durum analizinde kuruluşun yasal yükümlülükleri çerçevesinde yürüttüğü faaliyetler ve sunduğu hizmetler ortaya konulur. Kuruluşun, kalkınma planları, sektörel ve bölgesel plan ve programlar ile kuruluş kanunundan kaynaklanan yetki, görev ve sorumlulukları ifade edilir. Kuruluş tarafından sunulan hizmetlerin genel hedef ve politikalara uygunluğu, hizmet sunum süreçleri ve hizmet kalitesi, bu alanda benimsenen genel stratejiler, kuruluşun hangi kurum ve kuruluşlarla koordinasyon içinde çalıştığı/çalışması gerektiği gibi hususlar değerlendirilir. Kuruluşun faaliyet gösterdiği alanlarda ülkemizde ve dünyadaki genel eğilimler tartışılır.
Durum analizi kapsamında genel olarak aşağıdaki değerlendirmeler yapılmıştır.
Tarihî gelişim,
Kuruluşun yasal yükümlülükleri ve mevzuat analizi,
Kuruluşun faaliyet alanları ile ürün ve hizmetlerinin belirlenmesi,
Paydaş analizi (kuruluşun hedef kitlesi ve kuruluş faaliyetlerinden olumlu veya olumsuz yönde etkilenenlerin, ilgili tarafların analizi) Kuruluş içi (kuruluşun yapısı, insan kaynaklarının, mali kaynaklarının, kurumsal kültürünün, teknolojik düzeyinin vb. analizi) Çevre analizi (kuruluşun faaliyet gösterdiği ortamın ve dış koşullarının analizi)2 şeklinde düzenlenmiştir.
2 Kamu İdareleri İçin Stratejik Planlama Kılavuzu, sayfa 15, DPT Yayınları, Haziran 2006
25