Page 83 - HSYK_STRATEJİ BAŞKANLIĞI
P. 83

HSYK 2017-2021 STRATEJİK PLANI
2017 2021
Amaç III: Hâkimlik ve Savcılık Teminatını Güçlendirmek
Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının temel unsurlarından biri olan hâkimlik ve savcılık teminatı; hâkim ve savcıların hiçbir endişe ve korku duymadan görevlerini yapabilmelerine imkân sağlar. Hâkimlik ve savcılık teminatı, Anayasa’nın 139’uncu maddesinde ve 2802 sayılı Kanun’un 44’üncü maddesinde açıkça düzenlenmiştir.
Stratejik plan hazırlık çalışmaları çerçevesinde yapılan çalıştaylarda, hâkimlik ve savcılık teminatının güçlendirilmesine yönelik yeni öneriler ortaya konulmuştur. Bu önerilerin en başında; atama, nakil, müstemir yetki ve terfi sistemlerinin daha nesnel ölçütlerle geliştirilmesi ve disiplin sisteminin yeniden düzenlenmesi gelmektedir.
2802 sayılı Kanunun 35’inci maddesinde hâkim ve savcıların Kurulun hazırlayacağı yönetmeliğe uygun olarak atama ve nakillerinin yapılacağı belirtilmiş olup adli ve idari yargı yönünden ayrı ayrı düzenlenen yönetmelikler gereğince; adalet teşkilâtı bulunan yerler, coğrafi ve ekonomik şartları ile mahrumiyet derecelerine göre adli yargıda beş, idari yargıda üç bölgeye ayrılmıştır. Bu yönetmeliklerdeki istisnai hükümler dışında, adli yargıda en az hizmet süresi beşinci bölgede iki, dördüncü bölgede üç, üçüncü bölgede üç, ikinci bölgede beş, birinci bölgede yedi yıl; idari yargıda üçüncü bölgede beş, ikinci bölgede yedi, birinci bölgede on yıl olarak düzenlenmiştir. Ülkemizin sosyal, ekonomik ve coğrafi yönden dezavantajlı olan bölgelerindeki görev süreleri kısa tutulmuştur.
Hâkimlik ve savcılık teminatının gerekleri ile değişen koşullar dikkate alınarak terfi sisteminin başarı ve kaliteyi ölçecek şekilde güncellenmesi için çalışmalar yapılması gerektiği değerlendirilmektedir.
Yargı Reformu Stratejisinde, Ulaşım imkânlarının artması, bölgesel ve yerel düzeyde meydana gelen ekonomik ve sosyal gelişim, hâkim ve savcı sayısındaki artış ve artan iş yükü ihtiyacına uygun olarak bölge sisteminin ve bölgelerdeki görev sürelerinin hâkim ve savcılarla yapılacak ortak çalışmalar neticesinde yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir.
Hâkim ve savcıların derece ilerlemesi ve terfileri ise 2802 sayılı Kanun hükümleri ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun belirlediği ilkeler çerçevesinde Kurul tarafından gerçekleştirilmektedir. Yargı mensuplarının çoğunluğu tarafından sorunlu görülen alanlardan bir kısmı; üç aylık aralıklarla belirlenmiş terfi defterlerinin daha kısa aralıklara çekilebilmesi, yüksek mahkemelere temyiz için gönderilen dosyaların hâkim ve savcıların terfilerinde daha etkin bir şekilde değerlendirilmesi, müfettişler tarafından düzenlenen performans değerlendirme ve geliştirme formlarında öne çıkan sorunların ele alınması, hâkim ve savcıların terfilerinde esas alınan iş yüzdesi miktarlarının gözden geçirilmesi şeklinde özetlenebilir.16 denilmiştir.
16 Yargı Reformu Stratejisi, sayfa 20, Nisan 2015
81


































































































   81   82   83   84   85