Page 95 - HSYK_STRATEJİ BAŞKANLIĞI
P. 95

HSYK 2017-2021 STRATEJİK PLANI
2017 2021
Amaç V: Yargının Etkinlik ve Verimliliğini Artırmak
Yargı Reformu Stratejisinde; Etkinliği ve verimliliği hedefleyen bir yargı sisteminin varlığı hukuk devletinin gereklerindendir. Etkinlik ve verimlilik, adalet hizmetleri alanında kullanılan sınırlı kaynaklarla (beşerî, mali, teknolojik vb.) en iyi sonucun alınması ve amaçların gerçekleştirilmesine uygun araçları içeren sistemin kurulmasını ifade etmektedir. Bu kavramlar 1982 Anayasasında “davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması” ifadesi ile bir yükümlülük olarak ifadesini bulmuştur.18 açıklaması yer almaktadır.
Etkinlik; girdilerle ilişkili bir performans ölçütüdür. Verimlilik ise, bir üretim ya da hizmet sisteminin ürettiği çıktı ile bu çıktıyı oluşturmak için kullanılan girdi arasındaki ilişkidir. Etkinlik, verimlilikle ilişkilendirilen en önemli kavramlardan biridir ve yararlı çıktı sağlamak için kaynakların ne ölçüde etkili kullanıldığını ölçmek amacıyla kullanılır.
Kamuoyunun adalet sisteminden beklentisini en yüksek seviyede karşılayabilmek için yargıda etkinlik ve verimliliğin tesis edilmesi son derece önemlidir. Yargılama faaliyetlerinin istenilen kalitede gerçekleştirilebilmesi ise hâkim ve savcılar ile mahkemelerin verimliliğinin artırılmasıyla mümkün olacaktır.
Yargının etkinlik ve verimliliğini artırmak maksadıyla, hâkim ve savcıların idari yönden farklı kurumlara geçici görevlendirilmesinde mutlak surette Kurulun izninin aranması ile hâkim ve savcı yardımcılığı müessesinin kurulmasına yönelik mevzuat çalışmaları yapılacak, hâkim ve savcıların mesleki ve kişisel gelişimlerinin sağlanması için ilgili kurum ve kuruluşlarla çalışmalar yürütülecektir. Bununla birlikte yargının verimliliğini artırmak adına ihtisas mahkemelerinin sayısı artırılacak ve mahkeme yönetim sistemi desteklenecektir. Teftiş sisteminde etkinlik ve verimliliğin artırılması için öncelikle durum analizi yapılarak iyi uygulama örnekleri raporlanacak, gerekli iş standartları belirlenecek ve PDGF içeriğinin yeniden düzenlenmesini de kapsayacak çalışma yapılacaktır.
18 Yargı Reformu Stratejisi, sayfa 33, Nisan 2015
93


































































































   93   94   95   96   97