Page 78 - HSYK_STRATEJİ BAŞKANLIĞI
P. 78
Amaç II: Yargıya Güveni Artırmak
Yargılama süreci; soruşturma, kovuşturma, istinaf, temyiz, infaz gibi farklı aşamalardan oluşmaktadır. Yargıya güvenin tam anlamıyla oluşturulabilmesi ve korunabilmesi için tüm aşamalara güven duyulması gerekmektedir. Yargıya güveni olumsuz yönde etkileyen unsurlar yargının içinden veya dışından kaynaklanabilmektedir. Önceki dönemde, sistematik ve organize bir şekilde belli bir yapıya aidiyet duygusuyla hareket eden hâkim ve savcıların eylem ve söylemleri sebebiyle yargıya güven hukuk tarihimizde en düşük seviyeye inmiştir. Yargıya güveni etkileyen temel unsurlardan öne çıkanlar şu şekilde sıralanabilir.
Yasa dışı oluşumların yargı teşkilatında etkin olmaları, Medya ve halkla ilişkiler,
Yargılama sürecinin uzunluğu,
Hâkim ve savcıların iş yükü,
Hâkim ve savcıların mesleki yetkinliği,
Hâkim ve savcıların yargı etiği ilkelerine bağlılığı, İnfaz ve icra sisteminin etkinliği,
Adalete erişim imkânlarının gelişmişliği,
Fiziki ve teknolojik altyapı.
Yargıya güvenin en önemli ölçütlerinden biri, halkın adalet ve yargı hizmetlerinin kalitesinden duyduğu memnuniyet derecesidir.
Yargıya güveni artırmak için; durum analizi çalışmasının ardından kamuoyu araştırmaları ile bilimsel çalışmalar ve çalıştaylar yapılacak, ayrıca bu kapsamda iyi uygulama örnekleri incelenerek rapor hazırlanacaktır. Toplumun Kuruldan beklentilerine ve yargı sisteminin işleyişine ilişkin geri bildirimlerin etkin bir şekilde değerlendirilmesi sağlanacaktır. Hâkim ve savcılara yönelik ise düzenli aralıklarla yargıya güven ve memnuniyet anketleri yapılacaktır. Yargı etiği ilkeleri belirlenip, ilkelerin benimsenmesi ve uygulanması temin edilecektir. Bu çerçevede konferanslar, seminerler ve toplantılar yapılarak kamuoyunu aydınlatmaya ve toplumun duyarlılığını artırmaya yönelik faaliyetler gerçekleştirilecektir. Etik ilkelerinin içselleştirilmesi ile atama, nakil, müstemir yetki, terfi ve disiplin işlemlerinde dikkate alınması sağlanacaktır.
76