Page 19 - HSYK_STRATEJİ BAŞKANLIĞI
P. 19
1. STRATEJİK PLANLAMA A. STRATEJİK PLANLAMA NEDİR?
Kamu İdareleri İçin Stratejik Planlama Kılavuzu’nda; Stratejik planlama, kuruluşun bulunduğu nokta ile ulaşmayı arzu ettiği durum arasındaki yolu tarif eder. Kuruluşun amaçlarını, hedeflerini ve bunlara ulaşmayı mümkün kılacak yöntemleri belirlemesini gerektirir. Uzun vadeli ve geleceğe dönük bir bakış açısı taşır. Kuruluş bütçesinin stratejik planda ortaya konulan amaç ve hedefleri ifade edecek şekilde hazırlanmasına, kaynak tahsisinin önceliklere dayandırılmasına ve hesap verme sorumluluğuna rehberlik eder.1 açıklaması bulunmaktadır. Kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılabilmesi, hesap verebilirliğin ve mali saydamlığın sağlanabilmesi açısından stratejik planlama en önemli araçtır.
Türk kamu yönetiminin mali miladı olan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu 2003 yılında yürürlüğe girmiş olup 2005 yılından itibaren kamu kurumlarının stratejik plan hazırlaması zorunlu hâle getirilmiştir.
5018 sayılı Kanun’da stratejik plan; Kamu idarelerinin orta ve uzun vadeli amaçlarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini, performans ölçütlerini, bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını içeren plan şeklinde tanımlanmıştır.
Anılan Kanun’un 9’uncu maddesi uyarınca kamu idareleri; kalkınma planları, programlar, ilgili mevzuatları ve benimsedikleri temel ilkeler çerçevesinde geleceğe ilişkin misyon ve vizyonlarını oluşturmak, stratejik amaçlar ve ölçülebilir hedefler saptamak, performanslarını önceden belirlenmiş olan göstergeler doğrultusunda ölçmek ve bu sürecin izleme ve değerlendirmesini yapmak amacıyla katılımcı yöntemlerle stratejik plan hazırlarlar.
Stratejik plan hazırlamakla yükümlü kamu idarelerinin izleyecekleri usul ve esasların belirlenmesi görevi Kamu İdareleri İçin Stratejik Planlama Kılavuzuna göre, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığına (DPT) verilmiştir. DPT tarafından hazırlanan, 26.05.2006 tarihli ve 26179 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” ile stratejik plan hazırlama sürecinde izlenecek yol ve yöntemler belirlenmiştir. DPT, yayımladığı Kamu İdareleri İçin Stratejik Planlama Kılavuzu ile hazırlanacak planların kapsamını ve çerçevesini çizmiş olup HSYK 2017-2021 Stratejik Planı da bu kılavuza göre hazırlanmıştır.
1 Kamu İdareleri İçin Stratejik Planlama Kılavuzu, sayfa 7, DPT Yayınları, Haziran 2006
17